VEELGESTELDE VRAGEN OVER BOSBADEN

Omdat de term ‘bosbaden’ soms nog wat vragen oproept hier alvast wat antwoorden op de meest gestelde vragen:

Gaan we met bomen knuffelen?
In principe ga ik dat niet van de deelnemers vragen tijdens mijn bosbad. Maar als die behoefte persoonlijk ontstaat dan ben je meer dan welkom om dat te doen en is daar zeker ruimte voor (waarschijnlijk doe ik ook nog eens mee om te ervaren wat het geeft die dag). Daarbij is het goed om te weten dat bosbaden in mijn geval niet bedoeld is als therapie.

Moet ik een zwembroek of bikini meenemen?
Dat zal niet nodig zijn. Ondanks dat het woord ‘baden’ bepaalde associaties oproept, heeft het in dit geval niks met zwemmen of badkuipen te maken. Je zou alleen ‘nat’ kunnen worden van een beetje regen of modder tijdens het bosbaden.

Moet ik in goede conditie zijn om deel te nemen?
Ondanks dat het een ‘vertraagde wandeling’ wordt genoemd betekent dat niet dat we veel kilometers gaan afleggen of dat het met een zware hike te vergelijken is. Juist verre van. Meestal wordt tijdens een bosbad tussen de 1 en 2 km. afgelegd. Bosbaden is niet inspannend en is voor alle fitnessniveaus.

Moet je veel ervaring met de natuur hebben?
Nee, helemaal niet. Dat is het mooie eraan. Iedereen beleeft het op z’n eigen manier en je hoeft helemaal geen verstand te hebben van alle planten- en bomennamen. Integendeel, we proberen tijdens de wandeling juist niet bezig te zijn met alle ‘feitelijke’ kennis. Het gaat meer over de zintuigelijke benadering van de dingen om ons heen. ..En mocht er toch behoefte zijn om eventuele kennis te delen met elkaar dan is daar ruimte voor na de wandeling.

Ik heb al veel ervaring met wandelen in de natuur, is het voor mij nog wel interessant?
Jazeker! Inmiddels heb ik al veel verschillende mensen mogen meenemen met een bosbad. Van psychiaters tot boswachters en van yogadocenten tot bellende hondenwandelaars. En ieder had na afloop stuk voor stuk weer een ‘nieuwe’ ervaring of inzicht erbij gekregen. Een vaak gehoorde reactie is bijvoorbeeld: ‘Ik zal voortaan wel anders naar de natuur gaan kijken’.

Wat zijn de kosten voor het deelnemen van een bosbad?
Het bedrag wat je investeert in jezelf of een ander verschilt een beetje. Ga je een openbaar regulier bosbad volgen dan is dat anders dan als je als organisatie speciaal een bosbad inplant. De bedragen zullen tussen de €30 en €75 per persoon liggen. En er zijn natuurlijk ook uitzonderingen (kortingsacties, studententarieven, enz.). Wil je een bosbad inplannen voor familie, vrienden of organisatie neem dan even contact op!

Wist je dat..?

Eén grote boom net zo verkoelend is als 10 airco`s. Dit komt uit een onderzoek van de Universiteit van Wageningen uit 2011.